fbpx
Izveidot jaunu Brīdinājumu par cenu

Kādu valūtu ņemt līdzi uz Turciju - eiro, ASV dolārus vai Turcijas liras?

Publicējis Tavex sadaļā Aktualitātes, Aktualitātes ceļotājiem 17.08.2017
Zelta cena (XAU-EUR)
2244,87 EUR/oz
  
+ 9,30 EUR
Sudraba cena (XAG-EUR)
26,93 EUR/oz
  
+ 0,40 EUR
tavex-turcijas-lira

Turcija – valsts ar četrām jūrām, bezgalīgām pludmalēm un bagātīgu vēsturi. Turcija ar savām dinamiskajām pilsētām un gleznaino piekrastes līniju ilgu laiku ir bijusi populārs tūristu galamērķis. Pēdējo gadu teroristu uzbrukumi un draudi šajā apkārtnē stipri ietekmējuši tūrisma nozari. Krīzes gads ir pagājis un cilvēki visu slikto ir piemirsuši. Latviešiem Turcija atkal ir TOP galamērķis.

2016. gada laikā valsti ir apmeklējuši 25,35 miljoni ārvalstu tūristu, kas tomēr ir gandrīz par 30% mazāk kā 2015. gada laikā.

Ir vērts pieminēt, ka divi no septiņiem pasaules brīnumiem atrodas tieši Turcijā – Halikarnāsas mauzolejs un Artemīdas templis Efesā. Populārākas kūrortpilsētas: Antālija, Kemera, Alanja, Bodruma, Marmarisa.

Turcijas valūta – lira

No 2009. gada 1. janvāra oficiālā naudas vienība Turcijā ir Turcijas lira. Agrāk turku valūta bija Jaunā Turcijas lira, kas bija aizvietojusi Veco Turcijas liru, samazinot banknotes nominālu par 6 nullēm (1 000 000 = 1).  Valūtas vietējais naudas apzīmējums ir TL, bet ISO kods TRY. 1 lira tiek iedalīta 100 kurušos.

Šobrīd apgrozībā ir monētas ar nominālu: 1, 5, 10, 25 un 50 kurušu, kā arī 1 liras monēta. Par pārsteigumu Eiropas Centrālai bankai, 50 kurušu un 1 liras monētas ir līdzīgas 1 eiro un 2 eiro monētām. Līdz ar to šīs monētas var viegli sajaukt.

Šobrīd apgrozībā ir 5, 10, 20, 50, 100 un 200 liru banknotes uz kurām ir attēlots Mustafa Kemals Ataturks (Mustafa Kemal Atatürk), saukts par “turku tēvu”, kurš pazīstams kā mūsdienu Turcijas izveidotājs un pirmais prezidents.

try-lira-10 try-lira-20
try-lira-50 try-lira-100
try-lira-200

 Valūtas kursu špikeris

Pašlaik 10 Turcijas liras ir aptuveni 1,07 EUR vērtas (aktuālo valūtas kursu skatīties šeit). Esot Turcijā, norādītā cena lirās ir jāizdala ar valūtas kursu un Jūs iegūsiet aptuvenu preces cenu eiro valūtā.

Lai cenu pārrēķināšana nesagādātu liekas galvas sāpes, iesakām ielādēt kādu no valūtu konvertora aplikācijām mobilajā telefonā. Kā palīglīdzekli var izmantot  valūtu kursu špikeri, ko var izdrukāt šeit!

Valūtas kursu špikerī ir attēlots pārrēķins eiro un turku liru izteiksmē dažādām summām. Šeit ir minēta aptuvenā katras banknotes vērtība eiro izteiksmē:

Nomināls Vērtība EUR
5 TRY ~ 0.53 EUR
10 TRY ~ 1.07 EUR
20 TRY ~ 2.14 EUR
50 TRY ~ 5.35 EUR
100 TRY ~ 10.70 EUR
200 TRY ~ 26.75 EUR

Cik droši ir maksāt Turcijas lirās un ko paturēt prātā?

Naudas viltojumi ir problēma visās valstīs, tostarp Turcijā. Mūsdienās viltošanas mēģinājumi arvien pieaug un kļūst grūtāk atpazīstami, tehnoloģisko jauninājumu rezultātā. Kā suvenīrs Turcijā tiek pārdota arī printēta nauda – gan ASV dolāri, gan eiro, gan arī turku liras. Ja labi neapskatīsiet banknoti, tad var gadīties, ka nepamanīsiet kreisajā stūrītī uzdrukātu vārdu “GEÇERSİZDİR”, kas latviski nozīmē “Paraugs”, “Neīsts”.

try-fake-money

Esiet uzmanīgi! Nekādā gadījumā nepieņemiet šādas naudas banknotes, ja kāds Jums piedāvā izdot atlikumā vai samainīt uz ielas. Katru gadu daudzi tirgotāji saņem viltotas naudaszīmes. Tās tiek saplēstas, kas savukārt nozīmē, savas naudas zaudēšanu klientam.

Kā arī ir bijuši gadījumi, kad tūristiem tiek iedotas Vecās Turku liras, kur banknote ar nominālu 1.000.000 ir ekvivalents 1 mūsdienu turku lirai. Tāpēc pievērsiet uzmanību banknotes izlaišanas gadam, kas ir attēlots uz banknotes. Pieņemiet tikai tās, kuras laistas apgrozībā sākot no 2009. gada. Kā arī, ja rodas kaut mazākās šaubas par banknotes autentiskumu, pārbaudiet ūdenszīmi banknotes brīvajā laukumā virs nomināla. Ūdenszīme ir īpašs attēls, ko var ieraudzīt, paceļot banknoti pret gaismu.

try-drosibas-pazimes

Plašāk ar Turcijas naudas pretviltošanas elementiem var iepazīties Turcijas Centrālās bankas mājas lapā vai, jautājot Tavex klientu apkalpošanas speciālistiem.

Norēķinu īpatnības Turcijā

Cenas Turcijā ir aptuveni 15% zemākas kā Latvijā. Kuru valūtu tad ņemt līdzi? Tūristi bieži vien uzskata, ka Latvijā nav vērts iegādāties eksotisko valūtu un izdevīgāk paņemt līdzi eiro vai ASV dolārus. Vai arī maksāt ar karti un neuztraukties par ārvalstu valūtu iegādi. Katrai izvēlei ir savi plusi un mīnusi.

Norēķināties eiro vai ASV dolāros. Uz tūrismu orientētās pilsētās visbiežāk var norēķināties ne tikai Turcijas lirās, bet arī ārvalstu valūtā (eiro vai ASV dolāros), tomēr tad ir jārēķinās ar sliktāku maiņas kursu.

Cenas var izskatīties šādi: TRY 205/ 26 USD/ 22 EUR

Vai arī var būt norādītas tikai turku lirās un pārdevējs uz vietas aprēķinās Jums kursu. Bieži ir tā, ja pajautā, kāda cena būs ASV dolāros un eiro, tad atbilde ir vienāda abām valūtām, kas nozīmē tikai to, ka eiro valūtā maksāt būs neizdevīgāk. Citreiz atkal gadās, ka cenas mēdz noapaļot un izdevīgāk sanāk maksāt eiro, nekā ASV dolāros. Turkiem ne īpaši patīk, ja vēlēsieties norēķināties EUR monētās, labāk sagatavojiet mazos dolārus vai liras.

Ja jāizvēlas starp šīm trijām valūtām, tad visizdevīgāk ir maksāt turku lirās. Tāpēc tā ir Jūsu brīva izvēle – samainīt valūtu uzreiz tepat Latvijā vai arī meklēt valūtas maiņu Turcijā.

Valūtas maiņas pakalpojums Turcijā ir brīvi pieejams. Jārēķinās, ka būs jāvelta laiks, lai atrastu izdevīgāko valūtas maiņas piedāvājumu. Visbiežāk paši labākie kursi ir pieejami lielajās pilsētās, piemēram, Stambulā un Antālijā. Nebūtu ieteicams valūtu mainīt tādās vietās kā lidosta, viesnīca vai populārākajās tūristu vietās, neizdevīgo valūtu kursu dēļ.

Norēķināties ar bankas karti lielajos veikalos Jums nesagādās problēmas. Tomēr neaizmirstiet, ka Jūsu kartes valūta tiks konvertēta uz vietējo valūtu pēc norēķinu kartes (Visa/MasterCard) kursa, kas nemaz nav tik izdevīgs. Kā arī papildu būs komisijas maksas par to, ja ņemsiet ārā skaidru naudu no bankomātiem. Skaidra nauda Jums noteikti būs nepieciešama, ja plānojat iepirkties slavenajos Turcijas tirgos.

tavex-turcija-tirgus

Turcijā ir izplatīta iepirkšanās tirdziņos – apģērbu tirgus (pakaļdarinājumu tirgus, kur var iegādāties Armani, Gucci u.c. viltotu zīmolu preces par ļoti zemu cenu), augļu un dārzeņu tirgus. Tirdziņos nav iespējas norēķināties ar karti. Turcijā ir pieņemts kaulēties. Tas ir normāli, ja tirgotājs sarunas sākumā nosauc cenu līdz pat četrām reizēm augstāku, nekā reāli gatavs pārdot. Tātad jākaulējas vai nu ASV dolāros vai Turcijas lirās, kā kuram ērtāk.

Gandrīz jebkuras ekskursijas programmā ietilpst kādas tekstila fabrikas, kažokādu izstrādājumu, juvelierizstrādājumu fabrikas apmeklējums, visbiežāk šādās vietās izplatīti ir norēķini skaidrā naudā.

Līdzīgi kā citās valstīs, viesnīcās ir pierasts atstāt tējas naudu, lai istaba tiktu sakārtota īpaši kārtīgi (piemēram, ja vēlaties, lai izveido ko skaistu no dvieļiem). Parasti atstāj 1 ASV dolāru vai 5 liras.

turcija-gulbis-tavex

Kopumā var secināt, ka šajā valstī ASV dolāri un eiro izmantošana ir diezgan plaša, tomēr ir labi, ja ceļojuma kabatas nauda ir gan dolāri, gan Turcijas liras. Dolārus iesakām tērēt maziem pirkumiem, kā tējas naudas atstāšanai. Turcijas liras – ekskursiju apmaksai un lielāku pirkumu veikšanai.

Gan Turcijas liras, gan ASV dolārus nelielās banknotēs var iegādāties Jums ērtākajā Tavex filiālē. Ja rodas kādi jautājumi par norēķiniem Turcijā, jautājiet mūsu klientu apkalpošanas speciālistiem vai zvaniet +371 6720 5533.

>>>Par citu valstu valūtu īpatnībām lasi šeit!

Zelta cena (XAU-EUR)
2244,87 EUR/oz
  
+ 9,30 EUR
Sudraba cena (XAG-EUR)
26,93 EUR/oz
  
+ 0,40 EUR

Jums būs interesanti lasīt arī